Kodėl svogūnai nebekels ašarų: mažos gudrybės dideliems patiekalams gaminti

Svogūnų pjaustymas daugeliui žmonių tampa tikra kančia, kuri baigiasi raudonomis akimis ir ašaromis.

Tai fiziologinė reakcija į lakiuosius sieros junginius, kurie išsiskiria pažeidus daržovės ląsteles, praneša korespondentas.

Pasirodo, šią cheminę ataką galima paneigti nenaudojant plaukimo akinių ar dujokaukės. Vos kelios paprastos gudrybės, pagrįstos šio proceso chemijos supratimu, gali padaryti pjaustymo procesą visiškai patogų.

Nuotrauka:

Prieš lupdami svogūną, įdėkite jį į šaldiklį 15-20 minučių. Žema temperatūra gerokai sulėtins šių labai ėsdinančių medžiagų garavimą ir neleis joms patekti į akis.

Kitas patikimas būdas – naudoti kuo aštresnį peilį. Tupi geležtė ne pjauna, o trupina svogūnų pluoštus, todėl daug intensyviau naikinamos ląstelės ir dėl to išsiskiria stiprus dirgiklis.

Kai kurie virtuvės šefai pataria kas porą minučių sudrėkinti peilio ašmenis šaltame vandenyje. Vanduo sugers ir ištirpins lakiuosius junginius tiesiog proceso metu.

Taip pat galite įjungti virtuvėje esantį oro ištraukėją arba šalia pjaustymo lentos pastatyti nedidelį ventiliatorių. Oro srautas nuneš ėsdinančius garus tolyn nuo jūsų veido.

Kitas neakivaizdus, bet veiksmingas būdas – pjaustant ką nors kramtyti, pavyzdžiui, kramtomąją gumą arba duonos plutelę. Dėl aktyvių žandikaulio judesių dažniau kvėpuosite pro burną, o tai pakeičia oro srauto kryptį.

Pabandykite pjaustyti svogūnus stovėdami šiek tiek atokiau nuo lentos, o ne virš jos. Kartais pakanka dvidešimties centimetrų atstumo, kad garai išsisklaidytų ore ir nepasiektų gleivinės.

Daug metų virtuvėje dirbantis žmogus yra įpratęs tiesiog sudrėkinti patį svogūną ir lentą po šalto vandens srove. Vanduo sugeria didžiąją dalį dirgiklių, todėl procesas tampa švarus ir neskausmingas.

Šiems metodams nereikia specialios įrangos ar retų ingredientų. Jie įrodo, kad net su pačiais įkyriausiais virtuvės nemalonumais galima susidoroti pasitelkus išradingumą ir paprastą mokslą.

Taip pat skaitykite

  • Kodėl virtuvėje reikia įprastos valgomosios sodos: netikėti seno draugo panaudojimo būdai
  • Kaip pamiršti mikrobangų krosnelės valymą: stiklinė vandens daro stebuklus


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingos patarimai ir gyvenimo triukai