Kodėl grikiai kepami keptuvėje: mažai žinomas žingsnis iki tobulo trapumo

Kodėl vienais atvejais grikiai būna kvapnūs ir grūdas prie grūdo, o kitais virsta gumulėliu, labiau panašiu į klijus.

Paslaptis dažnai slypi paprastame, bet nepastebėtame veiksme – sausame kruopų kalcinavime prieš kepimą, praneša „” korespondentas.

Šis senovinis metodas, pažįstamas dar mūsų močiutėms, turi ne tik praktinį, bet ir fizikinį pagrindą. Sausų kruopų kaitinimas storasienėje keptuvėje ar katilinėje pakeičia grūduose esančio krakmolo struktūrą.

Nuotrauka:

Veikiant karščiui, krakmolo granulės suspaudžiamos ir tarsi „užsandarinamos”, todėl jos negali aktyviai išskirti glitimo į vandenį. Todėl virti grikiai beveik visada būna kuo trapesni.

Antras neginčijamas šios manipuliacijos privalumas – atsiskleidžia skonio ir riešutų natos. Sudėtingi aromatiniai junginiai, kurie buvo paslėpti žaliose kruopose, paskrudinami ir pradeda skambėti visu pajėgumu. Kvapas, kuris skrudinimo metu užpildo virtuvę, yra neabejotinas teisingos krypties ženklas.

Kai kurie žmonės baiminasi, kad kruopos gali sudegti, tačiau nuolat maišant ant vidutinės ugnies rizika yra minimali. Gausios auksinės spalvos ir savito riešutų aromato atsiradimas yra paruoštumo kriterijus. Patyręs virėjas tai gali įvertinti iš akies ir nosies, nenaudodamas jokių laikmačių.

Atlikus šią procedūrą, kruopas galima virti ne tik verdant vandenyje, bet ir verdant garuose termosuose arba suvyniojus puodą į antklodę. Termiškai apdoroti grūdai pasieks idealią būklę be intensyvaus virimo.

Įdomu tai, kad kalcinavimas padeda atsikratyti galimo kruopų drėgmės pertekliaus, kuris taip pat dažnai būna lipnumo priežastis. Šis etapas ypač svarbus, jei prieš gamindami grikius jų nemirkysite, kaip daroma pagal kai kuriuos dietinius receptus.

Net jei labai skubate, neturėtumėte pamiršti šio paprasto penkių minučių ritualo. Kelios sugaištos minutės atsipirks su kaupu, nes paprasčiausias garnyras bus puikios tekstūros ir sodraus skonio. Tai toks dalykas, kai šiek tiek išradingumo suteikia didelį kulinarinį pasitenkinimą.

Taip pat skaitykite

  • Kodėl svogūnai tampa saldūs: troškinimo paslaptis, kuri pakeis jūsų sriubas ir padažus
  • Kas nutinka, kai picos tešlą ruošiate su soda: netikėta gudrybė burbuliuojančiai plutai iškepti


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingos patarimai ir gyvenimo triukai