Kaip suskirstyti šaldytuvą pagal zonas: sistema, kuri padeda taupyti maistą ir nervus

Atidarę šaldytuvo dureles daugelis žmonių mato chaotišką krūvą pakuočių, pamirštų stiklainių ir maišelių su daržovėmis.

Ši netvarka ne tik erzina, bet ir turi gana materialinių pasekmių – sugedusio maisto ir išmestų pinigų, praneša korespondentas.

Pasirodo, egzistuoja logiška erdvės paskirstymo sistema, pagrįsta temperatūrų skirtumu skirtingose kameros dalyse.

Nuotrauka:

Šalčiausia vieta pagrindinėje kameroje paprastai yra viršutinėje lentynoje, arčiau galinės sienos. Būtent čia turėtumėte dėti greitai gendančius produktus, pavyzdžiui, pieną, šviežią mėsą, žuvį ir paruoštus patiekalus, kurių galiojimo laikas trumpas.

Čia temperatūra yra stabiliausia, todėl lėtėja bakterijų dauginimasis. Žemesnėse lentynose, priešingai nei manoma, gali būti keliais laipsniais šilčiau.

Vaisių ir daržovių dėžėse susidaro ypatingas mikroklimatas su padidinta drėgme, kuri apsaugo juos nuo išdžiūvimo. Tačiau ne viską ten reikėtų laikyti – pomidorai, bananai ir obuoliai išskiria etileną, kuris pagreitina nokimą ir gadina kaimynus.

Lapinius žalumynus geriausia laikyti perforuotuose maišeliuose arba suvyniotus į drėgną rankšluostį. Durelės yra šilčiausios ir labiausiai linkusios į temperatūros svyravimus, ten nuolat patenka šiltas oras iš kambario.

Į durų lentynas pravartu dėti mažiausiai šilumai jautrius maisto produktus: padažus uždaruose buteliukuose, augalinius aliejus, gėrimus. Kiaušiniai, kuriuos daugelis žmonių tradiciškai deda į specialų padėklą ant durelių, iš tikrųjų priklauso pagrindinio skyriaus gilumoje.

Nuolatinė vibracija ir temperatūros šuoliai atidarymo metu neigiamai veikia jų šviežumą. Kartą vienas maisto technologas pastebėjo, kad tinkamas zonavimas maisto produktų galiojimo laiką pailgina vidutiniškai 20 proc.

Skaidrūs indeliai yra tikras išsigelbėjimas organizuojant smulkius produktus, pavyzdžiui, jogurtą, sūrelius ar pakuotėse esančius padažus. Juose galima matyti turinį neišardžius visos lentynos, todėl sutaupysite laiko ir palaikysite tvarką.

Paruoštus patiekalus geriausia laikyti vienoduose stačiakampiuose indeliuose, sudėtus vienas ant kito, o ne atsitiktiniuose skirtingo dydžio induose.

Žalią mėsą ir žuvį visada reikia dėti į apatinę lentyną uždarame inde. Taip išvengsite kryžminės taršos pavojaus, jei jų sultys netyčia patektų ant kitų maisto produktų. Toks požiūris yra ne tik tvarkingas, bet ir pagrindinė maisto saugos taisyklė bet kurioje namų virtuvėje. Šią taisyklę autorius išmoko pats, kartą patyręs nemalonų incidentą su ištekėjusia vištiena.

Kartą per savaitę pravartu atlikti greitą reviziją – patikrinti galiojimo terminus ir į matomą vietą perkelti maisto produktus, kuriuos reikia suvalgyti pirmiausia. Daugelis žmonių tai vadina „pirmosios eilės taisykle”, panašiai kaip prekybos centruose. Šis paprastas įprotis labai sumažina maisto švaistymą ir padeda planuoti valgiaraštį.

Įdiegę tokią sistemą ne tik nustosite švaistyti maistą šaldytuvo gelmėse, bet ir maisto gaminimo procesą padarysite sąmoningesnį ir malonesnį. Jums nereikės eikvoti nervų ieškant tinkamo stiklainio ar skubiai gelbstint sugedusias daržoves. Tvarka šaldytuve drausmina jus ir keičia jūsų požiūrį į visą namų logistiką.

Taip pat skaitykite

  • Kodėl citrinas reikia laikyti šaldytuve: neakivaizdi gudrybė, kaip sutaupyti ir įgauti ryškų skonį
  • Kaip kartą ir visiems laikams susitvarkyti spintą: metodas, kuris atlaisvins jūsų erdvę ir laiką


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingos patarimai ir gyvenimo triukai