Namų virėjai pastebi, kad jų gaminami patiekalai su prieskoniais neprilygsta indų restoranuose gaminamiems patiekalams.
Paslaptis dažnai slypi ne pačiuose prieskoniuose, o senovinio kulinarinio ritualo praleidime, praneša korespondentas.
Šis metodas – tai trumpalaikis sausos keptuvės įkaitinimas, kol pasirodys būdingas aromatas. Šis procesas iš esmės pakeičia prieskonių cheminę sudėtį ir skonio profilį.
Nuotrauka: Pixabay
Eteriniai aliejai, sukuriantys aromatą, yra saugiai „užrakinti” sėklų, žievės ar šaknų ląstelių struktūroje. Lengvas skrudinimas švelniai suardo šias ląstelių sieneles ir išlaisvina lakiuosius junginius.
Šiluma sukelia sudėtingas chemines reakcijas, pavyzdžiui, Mailardo reakciją, dėl kurios prieskoniai įgauna gilesnes ir riešutines natas. Be šios reakcijos prieskoniai dažnai būna kartūs ir dulkėti, o ne sodraus skonio.
Jei į patiekalą tiesiog įdėsite neapdorotų prieskonių, jų skonis negalės visiškai atsiskleisti ir susilieti su kitais ingredientais. Dėl to padažas ar karis bus plokščias ir vienaplanis, neturintis kompleksiškumo.
Kepinti prieskoniai sukuria daug turtingesnę ir įvairiapusiškesnę kiekvieno pagaminto patiekalo skonio paletę. Jų skonis yra intensyvesnis ir išlieka ilgiau, o gaminant maistą užpildo visą virtuvę.
Norint tinkamai iškepti, tereikia sunkios keptuvės storu dugnu ir vidutinės kaitros. Suberkite prieskonius vienu sluoksniu ir nuolat maišykite medine mentele, kad tolygiai įkaistų.
Procesas trunka vieną ar dvi minutes, o pagrindinis pasirengimo rodiklis – jūsų nosis. Kai tik pajusite sodrų, šiltą aromatą, nedelsdami nukelkite keptuvę nuo ugnies, kad prieskoniai nesudegtų.
Sudegę prieskoniai įgauna nemalonų kartumą ir gali sugadinti visą patiekalą be galimybės jį pataisyti. Iškepę prieskonius būtinai leiskite jiems šiek tiek atvėsti ir tik tada sumalkite juos trintuve arba kavos malūnėlyje.
Šviežiai paskrudinti ir sumalti prieskoniai akimirksniu pakylės jūsų karį, dal ar bet kokį daržovių troškinį į naujas aukštumas. Iškart pastebėsite, kad skonis tapo daug harmoningesnis ir subalansuotesnis.
Šis paprastas metodas yra daugelio pasaulio virtuvių – nuo indiškos iki meksikietiškos – pagrindas. Jam įvaldyti reikia nedaug pastangų, bet rezultatas atrodo kaip tikra kulinarinė magija.
Taip pat skaitykite
- Kaip plauti indus indaplovėje be dryžių: pagrindinė paprasto acto paslaptis
- Kaip greitai atitirpinti mėsą be mikrobangų krosnelės: patikrintas metodas per 10 minučių

