Kodėl pienas gali pakenkti daigams: populiarus mitas ir pasekmės dirvožemiui

Daigų laistymas pienu atrodo paprastas ir ekologiškas maitinimo sprendimas.

Tačiau šis metodas kelia paslėptą pavojų trapiai jaunų augalų šaknų sistemai, praneša .

Pienas yra sudėtingas organinis produktas, o ne paruoštos trąšos. Jam patekus į dirvožemį, prasideda fermentacijos ir oksidacijos procesai, iš esmės keičiantys šaknų buveinę.

Nuotrauka:

Pieno riebalai ir kazeinas, skaidydamiesi sudaro tankią hermetišką plėvelę dirvos paviršiuje. Augalų šaknys pradeda jausti deguonies badą, o tai stabdo jų vystymąsi.

Patogeninės bakterijos ir grybeliai aktyviai vystosi maistingoje aplinkoje, kurią jiems sukuria išsiliejęs pienas. Tai daug kartų padidina juodosios kojelės ir šaknų puvinio riziką.

Laktozė, arba pieno cukrus, pritraukia dirvos kenkėjus, pavyzdžiui, grybines pelėdgalves. Jų lervos pažeidžia švelnius šaknų plaukelius, būtinus drėgmei ir maisto medžiagoms sugerti.

Dėl pieno fermentacijos smarkiai padidėjęs dirvožemio rūgštingumas blokuoja daugelio mikroelementų prieinamumą. Daigai nustoja įsisavinti fosforą ir geležį, o tai pasireiškia lapų chloroze.

Susikaupę pieno baltymų skilimo produktai sukuria toksišką aplinką šaknims. Augalas patiria stiprų stresą, dėl kurio gali visiškai žūti.

Tačiau labai atskiestas pienas gali būti naudojamas lapų tręšimui nuo miltligės. Pieno plėvelė ant lapų sukuria grybui netinkamą aplinką.

Norint paruošti darbinį tirpalą, viena dalis pieno sumaišoma su dešimčia dalių švaraus, atvėsinto vandens. Šis apdorojimas atliekamas ryte, esant debesuotam orui, kad lapai nenudegtų saulėje.

Laistyti pieno tirpalu po šaknimis galima tik suaugusius augalus atvirame grunte, griežtai laikantis proporcijų. Jautriems daigams šis metodas kelia didžiausią pavojų.

Yra specializuotų trąšų, kurių sudėtis subalansuota konkrečiam augalui. Jas naudojant užtikrinama, kad visi reikalingi elementai bus gauti be pavojaus pakenkti augalui.

Taigi daigų laistymo grynu pienu reikėtų kategoriškai atsisakyti ir rinktis patikrintus agronominius metodus. Pagrįstai naudoti labai atskiestą pieną galima tik suaugusių augalų lapams laistyti.

Taip pat skaitykite

  • Kodėl verta purkšti kopūstų lysves valerijono tirpalu: veikimo mechanizmas prieš pagrindinius kenkėjus
  • Kodėl rudenį reikia balinti medžius: pagrindinės priežastys, kodėl reikia apsaugoti žievę prieš šalnas


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingos patarimai ir gyvenimo triukai