Kaip poilsis veikia tešlos elastingumą: kodėl paruošti koldūnai nevirsta

Namų šeimininkės skuba tešlą iškočioti iš karto po minkymo, tačiau toks skubėjimas sukelia nusivylimą.

Gatavi koldūnai gali pasirodyti kieti arba kepant išvirti, praneša „” korespondentas.

Paslaptis slypi tešlos viduje vykstančiuose sudėtinguose fizikiniuose ir cheminiuose procesuose. Gliuteno baltymai, glitimas, po minkymo yra įtemptos ir chaotiškos būsenos.

Nuotrauka:

Palikus tešlą pastovėti po rankšluosčiu, glitimo grandinėlės pradeda pamažu atsipalaiduoti ir išsidėsto į tvarkingą tinklinę struktūrą. Būtent šis tinklas sulaiko drėgmę ir anglies dioksidą tešlos viduje.

Be ramybės etapo glitimas lieka per daug įtemptas ir neelastingas. Kočiojant tokią tešlą, ji aktyviai priešinsis ir trauksis atgal.

Dėl to teks įdėti daugiau pastangų, kad tešlą iškočiotumėte iki norimo plonumo. Dėl to tešla per daug susispaus ir koldūnai bus „guminiai”.

Molekuliniu lygmeniu ramybės būsenoje krakmolo granulės geriau hidratuojasi surišdamos vandens molekules. Tešla tampa vientisesnė ir plastiškesnė, o tai labai svarbu modeliuojant.

Gatavi koldūnai, pagaminti iš „pailsėjusios” tešlos, neišsilydo net ilgai verdant. Stiprus ir elastingas glitimo tinklas neleis įdarui prasiskverbti pro kiaurasamtį.

Idealus kvietinės tešlos poilsio laikas – 30-60 minučių kambario temperatūroje. Tiek laiko pakanka pagrindiniams procesams užbaigti.

Tešlą uždengus maistine plėvele arba drėgnu rankšluosčiu, paviršiuje nesusidaro sausa pluta. Sausa plutelė turi įtakos tolygiam tešlos kočiojimui ir gadina gaminių išvaizdą.

Skirtingų rūšių tešlai, pavyzdžiui, mielinei ar sluoksniuotai, poilsio mechanizmas turi savų ypatumų. Mūsų atveju nagrinėjame paprastą tešlą be mielių, kurios pagrindą sudaro miltai, vanduo ir kiaušiniai.

Niekada nepraleiskite šio svarbaus technologinio žingsnio, jei norite gauti puikų rezultatą. Vos viena valanda laukimo smarkiai pakeičia jūsų naminių koldūnų kokybę.

Taip pat skaitykite

  • Kodėl negalite numesti svorio visam laikui: pagrindinis dietų priešas, apie kurį nežinojote
  • Kodėl reikia sūdyti kavą: profesionalių baristų paslaptis, kaip subalansuoti kartumą


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingos patarimai ir gyvenimo triukai