Radote tobulą vyno butelį, bet visiškai pamiršote jį atšaldyti, o svečiai jau skambina į duris.
Ši dažna problema gali sugadinti net brangiausio gėrimo įspūdį, praneša korespondentas.
Greito šilumos išsklaidymo principas pagrįstas paprastais fizikos dėsniais, kuriuos lengva pritaikyti namuose. Svarbiausia – sukurti aplinką, kuri veiksmingai atima šilumos energiją iš butelio.
Nuotrauka:
Tradicinis šaldymas šaldytuve vyksta lėtai, nes oras yra prastas šilumos laidininkas. Vanduo, ypač sumaišytas su ledu, šį darbą atlieka daug kartų efektyviau.
Jei tiesiog įdėsite butelį į kibirą su ledu, procesas užtruks gana ilgai. Norėdami pagreitinti aušinimą, turite sukurti maksimalų šalčio kontaktą su stiklo paviršiumi.
Profesionalų paslaptis – naudoti ledo vonelę, į kurią pridėta valgomosios druskos. Druska sumažina vandens užšalimo temperatūrą, neleidžia ledui greitai ištirpti ir palaiko intensyvius šilumos mainus.
Šiam metodui įgyvendinti reikės gilaus indo, virtuvinių žnyplių, ledo, vandens ir maždaug pusės puodelio druskos. Du trečdalius indo pripildykite ledu, įpilkite šalto vandens ir kruopščiai sumaišykite su druska.
Panardinkite butelį į ledą skystis-mišinį, įsitikinkite, kad skystis padengia plačiausią butelio dalį. Kas 2-3 minutes butelį apverskite, kad tolygiai atvėstų iš visų pusių.
Jau po 10-15 minučių turėsite puikiai atšaldytą baltąjį arba putojantį vyną, paruoštą patiekti. Šis metodas yra daug greitesnis nei šaldymo kameros ir nekelia pavojaus per daug užšaldyti gėrimą.
Ignoruodami būtinybę tinkamai atšaldyti vyną, neteksite jo skonio ir aromatų pilnatvės. Šiltas baltasis vynas gali atrodyti pernelyg alkoholinis ir prarasti gaivumą.
Avariniu atveju galima panaudoti drėgną virtuvinį rankšluostį ir skersvėjį, tačiau tai ne toks veiksmingas metodas. Aplink butelį apvyniotas rankšluostis šiek tiek atvėsins, nes vanduo išgaruoja.
Visada stebėkite laiką, kad vynas nebūtų per daug atšaldytas ir „neužšaldytų” subtilaus skonio. Naudokite virtuvinį termometrą arba paragaukite gėrimą mažais gurkšneliais.
Dabar esate apsiginklavę žiniomis, kurios padės jums pačioje netinkamiausioje situacijoje ir leis visada teisingai patiekti vyną. Prisiminkite šią paprastą gudrybę, ir jūsų, kaip svetingo šeimininko, reputacija išliks nepriekaištinga.
Taip pat skaitykite
- Kaip karštas gėrimas padeda atvėsti: prakaitavimo ir šilumos perdavimo fiziologija
- Kaip valyti sidabrą namuose: 3 nebrangios priemonės akimirksniu įgaunant blizgesį

