Kas nutinka, jei iš anksto pasūdote agurkus: paprasta virtuvės nelaimės chemija

Sultingas ir traškus agurkas gali virsti vandeninga ir nelygia mase dėl vienos dažnos kulinarinės klaidos.

Šeimininkės stebisi, kodėl agurkų salotos greitai išleidžia sultis ir praranda šviežumą, praneša .

Visa priežastis slypi pagrindiniame osmoso dėsnyje, kuris reguliuoja skysčių judėjimą per ląstelių membranas. Druska, būdama galinga natūrali konservuojanti ir skonį gerinanti medžiaga, aktyviai ištraukia drėgmę iš augalų audinių.

Nuotrauka:

Agurkų ląstelėse 95 proc. vandens sudaro kietas celiuliozės apvalkalas. Druskos kristalams patekus į daržovės paviršių, ląstelių išorėje susidaro sritis su didele medžiagos koncentracija.

Dėl šio osmosinio slėgio vanduo iš ląstelių veržiasi į išorę, kad išlygintų druskų koncentraciją abiejose ląstelių sienelės pusėse. Šis procesas prasideda beveik iš karto po to, kai druska susiliečia su pažeistu agurko paviršiumi.

Jei agurkus sūdysite iš anksto, pavyzdžiui, ruošdami ingredientus salotoms, osmozė tęsis ilgiau. Išsiskyręs skystis ne tik kaupiasi lėkštės dugne, bet ir susilpnina daržovės struktūrą.

Dėl prarastos viduląstelinės drėgmės suyra elastinga agurkų struktūra, o tai lemia taip trokštamą traškumą. Daržovė praranda turgiškumą, tampa minkšta ir neskani.

Be to, išsiskyrusios sultys praskiedžia salotų padažą – grietinę, majonezą ar augalinį aliejų. Patiekalas praranda ne tik tekstūrą, bet ir subalansuotą skonį, tampa vandeningas ir mažiau aromatingas.

Salotinėje susidaręs druskos tirpalas taip pat pagreitina kitų daržovių, pavyzdžiui, pomidorų ar salotų lapų, vytimo procesą. Dėl to visas patiekalas gali greitai prarasti šviežumą ir išvaizdą.

Tinkamas laikas įberti druskos yra paskutinė akimirka prieš patiekiant patiekalą. Toks būdas leidžia atsiskleisti agurkų skoniui, bet neleidžia osmosui smarkiai paveikti jų struktūros.

Kad agurkai būtų maksimaliai traškūs, rekomenduojama juos supjaustyti dideliais gabalais arba net patiekti sveikus, jei tai leidžia receptas. Dėl mažesnio paviršiaus ploto sumažės sąlytis su druska ir sulėtės drėgmės išsiskyrimas.

Laikydamiesi šios paprastos, bet moksliškai įrodytos taisyklės, salotose ir užkandžiuose visada turėsite tobulai traškius agurkus. Ši maža paslaptis labai pagerins jūsų kasdienių ir šventinių patiekalų kokybę ir estetiką.

Taip pat skaitykite

  • Kaip virti bulvytes ant sodos: trys paslaptys, kad rezultatai būtų maksimaliai sodrūs
  • Kodėl turėtumėte virti avižinius dribsnius ant vandens: paslėpta nauda sveikatai ir figūrai


Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Naudingos patarimai ir gyvenimo triukai